Din nou pe podium! Magdalena Rusu a reușit să aducă României a treia medalie de aur la Campionatul European de Canotaj. Sportiva originară din comuna Baia a participat în proba de 8+1, echipajul din care face parte reușind să-ți mențină titlul continental cucerit în ultimele două ediții.
Canotoarele românce au surclasat Olanda și Rusia, care au încheiat pe locurile 2 și 3, respectiv Germania și Marea Britanie, locurile 4 și 5.
Colegele Magdalenei Rusu, în proba de 8+1, sunt Viviana-Iuliana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu și Druncea Daniela.
Echipajul feminin a adus cea de-a doua medalie de aur României, la Campionatele Europene de Canotaj, competiție desfășurată duminică, 11 aprilie, la Varese, în Italia.
Magdalena Rusu, sportivă formată la clubul de canotaj din Fălticeni, este mândră de rezultatul pe care l-a reușit alături de „opt fete extraordinare”.
„A fost o cursă bună și sunt mândră, mă simt onorată că fac parte dintr-o echipă așa minunată, cu opt fete extraordinare. Creștem și evoluăm de la antrenament la antrenament, iar acest lucru este foarte bine.”, ne-a declarat canotoarea din Baia. „Campionatul acesta a fost încă un pas pentru finalizarea drumului nostru către calificare și, de asemenea, către jocurile olimpice.”
Sucevenii sunt în elita canotajului
Canotorii din lotul național au obținut șase medalii la individual și pe echipaje, două de aur și patru de argint, și de trei ori locul 4.
Ancuța Bodnar (Vatra Moldoviței) și Radiș Simona Radiș au adus a doua medalie de aur României, în proba reușit aurul în proba de dublu vâsle feminin.
Medalie de argint și pentru canotorii din proba de 8+1 masculin. Echipajul format din Sergiu Bejan, Lehaci Florin, Arteni Florin, Radu Constantin (toți din zona Sucevei), Constantin Adam, Alexandru Chioseaua, Vlad Aiacobae Ciprian Huc și Munteanu Adrian au încheiat Campionatul European de Canotaj pe locul al doilea.
Alți doi sportivi valoroși din lotul României, Ciprian Tudosă (Rădășeni) și Ioan Prundeanu (Cornu Luncii) au încheiat finala campionatului la un pas de podium.
Iuliana Mihai (Preutești), s-a clasat tot pe locul 4 la proba de dublu rame, categorie ușoară.
În cadrul aceleași competiții, Gianina Beleagă a obținut argintul, în proba de simplu, la categorie ușoară. Canotoarea suceveană a mărturisit la încheierea probei că reușita de la Campionatul European vine după două luni de pauză de la antrenamente și o experiență deloc plăcută din toamna anului trecut, care i-a afectat sănătatea.
„După infectarea cu covid din noiembrie, care a venit cu simptome destul de urâte, urmată apoi de o accidentare care m-a forțat să fac o pauză din vâslit de două luni, este greu să spun în cuvinte ce simt despre această medalie de argint.”, a scris Beleagă pe contul său de socializare. „De la plâns la râs, apoi iar la plâns, tot acest cumul de sentimente nu m-a făcut decât să realizez cât de recunoscătoare sunt pentru a fi din nou capabilă să vâslesc și să particip la competiții de elită. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au crezut în mine, iar în același timp vreau să îmi mulțumesc mie pentru că nu am renunțat atunci când ar fi fost mai ușor să fac asta.”
Multiplă campioană la 21 de ani
Magdalena Rusu are 21 de ani și un palmares impresionant la această vârstă.
Are numeroase titluri naționale, europene și mondiale, obținute în cei zece ani de canotaj. Practică acest sport de la vârsta de 12 ani. A evoluat pentru o perioadă la echipa CN Nicu Gane Fălticeni, în prezent fiind legitimată la CSA Steaua București.
Maria Magdalena Rusu este membră a lotului național de canotaj, unde s-a afirmat în competițiile din cadrul probei regină, 8+1 rame.
Are 18 medalii de aur obținute la campionatele național, cel europene și mondiale de canotaj. La acestea se adaugă alte 25 de medalii de argint și bronz. În colecția de succese intră și această ultimă medalie de aur obținută duminică la Campionatul European de Canotaj din Italia.
Maria Magdalena Rusu nu se vede făcând altceva nici în următorii 20 de ani. Iubește canotajul și vrea să rămână în elita europeană și mondială. Petrece foarte mult timp la antrenamente, pe apă și la ergometru.
Tânăra din comuna Baia a studiat în satul natal până la vârsta de 11 ani, iar studiile liceale le-a urmat la Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni.
În prezent este studentă la Universitatea Româno-Americană, la Facultatea de Educație Fizică, Sport și Kinetoterapie.
Supranumită de localnici și „Fata de aur”, tânăra canotoare a primit, în septembrie 2019, în ziua când a împlinit vârsta de 19 ani, titlul de Cetățean de Onoare al Comunei Baia.