Adolescenții puternici spun nu tentaților și viciilor. Drogurile, alcool și tutun sunt câteva dintre tentațiile specifice vârstei, iar prevenirea consumului acestora a fost tema unei campanii desfășurate recent la Colegiul „Vasile Lovinescu”. Activitatea s-a desfășurat pe 14 iunie sub patronajul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava și cel al Direcției de Sănătate Publică Suceava.
Reprezentanții instituțiilor au purtat un dialog cu tinerii de liceu, arâtând care sunt riscurile la care se supun atunci când întrețin astfel de vicii.
Au participat elevi de la clasele a IX-a și a XI-a, cărora le-au fost prezentate, în egală măsură, recomandări pentru un stil de viață sănătos.
Discuțiile s-au axat pe mesaje constructive, sfaturi și idei pentru promovarea unei atitudini pozitive și echilibrate în viața adolescentului.
Efectele nocive ale consumului de tutun, alcool și droguri au fost dezvăluite, specialiștii aducând în atenția audienței mărturii și experiențe ale unor foști consumatori de substanțe ilegale.
Elevii au fost îndrumați să spună ,,NU” tentațiilor de orice fel.
Anturajul reprezintă cel mai mare factor de risc pentru un tânăr. Grupurile de prieteni sunt de cele mai multe ori în număr mare de tineri, cu personalități multiple și diferite, și aproape de fiecare dată există un instigator care îi va îndemna pe ceilalți la tot felul de acte, care mai de care mai teribiliste și greșite.
Participanții la activitatea antidrog, antialcool, antitutun au avut posibilitatea de testa și ochelarii care simulează efectele consumului de alcool și droguri, dar și starea de intoxicare cu acestea.
Testarea acestor ochelari are drept scop prevenirea consumului de substanțe psihotrope.
La această activitate au participat peste 200 de elevi și profesori.
Activitatea s-a dovedit un ghid moral și un îndemn pentru tinerii de liceu să nu cadă în capcana tentațiilor cu repercusiuni asupra sănătății loc.
Specialiștii le-au transmis și faptul că alegerea lor va face diferența între bine și rău, între sănătate și adicție.
Moderatorii activității au fost comisarul de poliție Alin Botezatu și psihologul Simona Sava, din partea Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava, medicul Anca-Iuliana Stroescu și asistentul medical Aga Zica, din partea Direcției de Sănătate Publică Suceava.
Activitatea face parte din Proiectul de Prevenire Antidrog „Drogurile schimbă tot” pe care Colegiul „Vasile Lovinescu” din Fălticeni îl derulează împreună cu cele două instituții partenere, în perioada aprilie 2022 – mai 2023.
Coordonatorii proiectului sunt profesoarele Anda Grigore și Monica Crețu, comisarul de poliție Alin Botezatu și medicul Anca Stroescu.