Satul românesc se dezvoltă prin programe de investiții. Comuna Boroaia este într-un proces continuu de modernizare, fiind astăzi un model în ceea ce privește activitatea eficientă din administrația locală. Recent s-a încheiat un nou proiect important, menit să aducă plus valoare pentru zona artistică, muzicală și culturală.
Este investiția care deschide un capitol nou, cel al clădirilor eficiente energetic și prietenoase cu mediul înconjurător.
Prima clădire „verde” din comuna Boroaia este Căminul Cultural „Mihail Boleac”, obiectiv care și-a schimbat înfățișarea și funcționalitatea.
După aproape 12 luni de șantier și muncă intensă, instituția reintră în circuitul local.
Primarul Vasile Berariu anunță finalizarea și recepția proiectului de investiții finanțat prin PNRR (Programul Național de Redresare și Reziliență).
Cel mai modern cămin cultural al momentului
Investițiile se ridică la 2,65 milioane de lei și au început cu lucrări de consolidare seismică ale fundației.
Căminul Cultural are 50 de ani vechime, însă acum este trainic și arată ca nou.
Este, de fapt, cel mai modern obiectiv de acest gen din zona Fălticeni.
La exterior au fost schimbat învelitoarea și tâmplăria exterioară, iar la intrare clădirea dispune de rampă pentru persoanele cu dizabilități.
Amplasat în centrul comunei, Căminul Cultural „Mihai Boleac” vine cu nuanțe neutre la exterior, detalii estetice care îl înfrumusețează și un strat de izolație termică care păstrează căldura mai bine pe timp de iarnă, iar vara menține răcoarea.
Tot la exterior au fost montate sisteme fotovoltaice pentru producerea energiei electrice, captată de la soare, și un sistem de ventilație pentru producerea aerului condiționat pe timp de vară.
Clădirea dispune de sisteme pentru alertă la incendiu și centrală termică eficientă.
La interior au fost operate câteva schimbări de efect, cu lumini ambientale și sisteme de LED economice.






Trei evenimente deosebite
Căminul Cultural „Mihai Boleac” și-a redeschis porțile la finele lunii februarie, iar de atunci au fost organizate trei evenimente deosebite.
Primul dintre acestea au adus în atenție copiii talentați din comună, elevii de la cursul de balet și dans modern, respectiv elevii de la clasa de canto.
Un alt eveniment s-a desfășurat cu ocazia zilei de 8 Martie, dedicat doamnelor din comunitatea boroiană.
Iubitorii muzicii tradiționale românești s-au reunit sâmbăta trecută la Festivalul Concurs „Comori de suflet românesc”, organizat de Centrul Cultural Suceava, unde, pe scena Căminului Cultural „Mihai Boleac” din au evoluat cele mai reprezentative formații din zona Fălticeni și zona Gura Humorului.
Primarul Vasile Berariu vrea ca viața culturală și artistică să fie dinamizată de această nouă investiție, care întrunește toate condițiile unui obiectiv modern.


Altă investiție în derulare
Pe același sector este derulată în prezent, printr-un program de finanțare, altă investiție.
Căminul Cultural din satul Moișa este reabilitat capital.
Este primul proiect de modernizare capitală destinat acestui obiectiv.
Pe fondul unui impas financiar, investițiile nu au mai putut fi derulate.
Stadiul execuției este de 75%, iar în vara acestui an este așteptată finalizarea lucrărilor.
Proiectul este finanțat de CNI.

