Investiții pentru tradiții. Două cămine culturale din comuna Cornu Luncii au primit un pachet generos de dotări pentru modernizarea acestora și desfășurării spectacolelor în cele mai bune condiții. Un proiect inițiat de primarul Gheorghe Fron este deja implementat, după ce finanțarea a fost aprobată.
Finanțarea cu fonduri europene revine căminelor culturale din satele Cornu Luncii și Sasca Mică.
Acestea au fost dotate cu mobilier, instalații performante de sunet, camere de filmat.
Prin aceleași proiect european au fost achiziționate 60 de costume populare care vor fi folosite de formațiile locale la spectacolele de folclor și la manifestările importante din comuna Cornu Luncii.
Din fondurile primite au fost cumpărate și instrumente muzicale care vor fi utilizate de viitoare formație de fanfară ce va fi coordonată de instrumentistul Lucian Afilipoae.
„Iubim tradițiile și vrem să le ducem mai departe. Folclorul, dansul și portul popular fac parte din comorile neamului românesc și cred că este datoria noastră să nu le lăsăm să se risipească în vâltoarea modernismului de astăzi.”, explică primarul Gheorghe Fron. „Am achiziționat 60 de costume populare, instrumente muzicale pentru o fanfară, echipamente audio-video și mobilier, astfel încât căminele culturale din Sasca Mică și Cornu Luncii pot funcționa în condiții mai bune ca niciodată.”
Edilul comunei Cornu Luncii a mai spus că dotările erau necesare pentru a crește calitatea activităților culturale, subliniind că că promovarea tradițiilor reprezintă ”un lucru sfânt” pentru comunitatea pe care o reprezintă.
Una dintre cele mai importante realizări pe plan cultural-artistic rămâne înființarea Ansamblului Folcloric Sătesc „Megieșii”. Coordonat de profesorul Ioan Ilișescu, proiectul de suflet al cornuluncenilor s-a remarcat în scurt timp.
Anul trecut cântăreții și dansatorii ansamblului au cucerit locul întâi la Festivalul „Comori de suflet românesc” de la Câmpulung Moldovensc, iar anul acesta ai ajuns în finala concursului ”Românii au talent” de la Pro TV.
Ansamblul este format din 48 de dansatori, 24 îmbrăcați cu costume populare ca în Bucovina și 24 cu costume ca în Regat. Asta deoarece o parte din teritoriul localității Cornu Luncii se afla în Bucovina, iar cealaltă parte în Regatul României.
În repertoriul megieșilor se regăsesc dansuri specifice Bucovinei precum ”Drăceanca” și dansuri specifice din Regat cum ar fi ”Hora din Bătăi” veche de 500-600 de ani.