Luna ianuarie este bogată în sărbători. Una dintre cele importante dintre acestea este Boboteaza sau Epifania (Arătarea Domnului), celebrată pe data de 6 ianuarie. În parohiile din municipiul Fălticeni au fost oficiate slujbe, Sfânta Liturghie, urmate de sfințirea apei.
La Biserica Adormirii Maicii Domnului sărbătoarea Bobotezei se desfășoară de fiecare dată cu biserica arhiplină.
Credincioșii au ținut să primească binecuvântare la început de săptămână, prezența lor fiind un gest pios de mulțumire față de Dumnezeu, și un act de comuniune în rugăciune alături de preoții Adrian și Teodor Brădățanu.
În această zi există un obicei străvechi, cel al crucilor de gheață.
Tradiția datează de peste 1.000 de ani, potrivit unor izvoare bisericești, și este specifică ortodoxiei românești.
Pentru că vremea n-a fost suficient de rece, anul acesta crucile de gheață au lipsit la majoritatea bisericilor din Fălticeni.
Nu și la Biserica Adormirii Maicii Domnului.
Un grup de enoriași au făcut tot posibilul ca parohia lor să păstreze această tradiție milenară, iar slujba dedicată Aghiasmei mari să se desfășoare și anul acesta în jurul crucilor de gheață.
Cruci făurite din apa lacului din Munții Stânișoarei
Câțiva bărbați inimoși au rupt din timpul lor, iar în Ajunul Bobotezei au realizat ceea ce ți-au propus.
Au fost câteva ore bune de muncă, însă ambiția lor le-a adus satisfacție sufletească și, în egală măsură, bucurie.
Crucile au fost realizate din blocuri de gheață extrase de pe un lac aflat de la poalele Munților Stânișoara.
Oamenii au mers tocmai în comuna Mălini, localitate natală a preoților Brădățanu, pentru a-și duce planul la îndeplinire.
Cu drujbe, funii, pârghii din lemn și forme gata făcute au meșterit la fața locului două cruci de gheață, una mai mare și una mai mică, pe care le-au transportat în condiții de siguranță, cu remorca, până la Fălticeni.
Acestea au fost așezate în fața bisericii în aceeași zi, pentru ca astăzi, de Bobotează, să fie oficiată slujba Aghiasmei Mari.
Slujba se săvârșește în amintirea Botezului Domnului de către Sfântul Proroc Ioan în apa râului Iordan.
Tradiția ortodoxă spune că aceasta are o putere deosebită, fiind folosită la sfințirea caselor și în cazul altor rânduieli bisericești.
Preotul Adrian Brădățanu le mulțumește celor care, prin efortul, ajutorul și dedicarea lor, au făcut posibilă și anul acesta prezența crucilor de gheață la vremea sărbătoririi Bobotezei.