Patrimoniul religios al satului românesc are viitor. Autoritățile județene au aprobat în ședință extraordinară completarea acordului cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru includerea unor noi lăcașe de cult istorice în proiecte ce vizează promovarea, restaurarea și reabilitarea acestor obiective. Este vorba despre Biserica din lemn din Rădășeni și Schitul Mănăstioara din Udești.
Ambele biserici necesită lucrări importante de reabilitare, pentru a le reda frumusețea și a conserva elementele care le fac să fie unice.
Cele două lăcașe vor fi propuse de către Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în cadrul celui de-al treilea apel de proiecte PNRR, ca obiective ce vor fi incluse în ruta bisericilor din lemn, program ce urmărește dezvoltarea turismului religios și cultural.
Proiectele vor fi depuse pentru finanțare, iar succesul acestui demers ar însemna restaurarea Bisericii Sfinții Mercurie și Ecaterina din Rădășeni, una dintre cele mai vechi biserici din lemn din nordul Moldovei.
Lucrări de restaurare timp de 10 ani
Pentru Biserica voievodală din Rădășeni s-au mai făcut lucrări de restaurare, între anii 1998 – 2008, sub coordonarea preotului paroh Constantin Rotar.
În acea perioadă au fost realizate lucrări de refacere și consolidare la interiorul și exteriorul bisericii, toate cu fonduri donate de enoriașii parohiei și de alți credincioși.
După finalizarea lucrărilor de restaurare, Biserica de lemn cu hramul „Sfinții Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni a fost resfințită la 7 octombrie 2012 de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române (arhiepiscopul Pimen Zainea al Sucevei și Rădăuților, arhiepiscopul Teodosie Petrescu al Tomisului și episcopul-vicar Ioachim Băcăuanul al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului).
Sărbătoarea a marcat și cei 400 de ani de la ridicarea bisericii de lemn, lăcașul de cult primind cu acel prilej și un al doilea hram „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
Biserica din lemn Sfinții Mercurie și Ecaterina este ctitorită în anul 1611 de către voievodul Ștefan Tomșa al II-lea, domnitor al Moldovei, care la vremea respectivă i-a conferit satului Rădășeni statutul de sat domnesc.