Accesări: 1085

Își serbează ocrotitorii timp de aproape patru veacuri. La sfârșitul de lunii lui brumar, parohia Sfinților Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina din satul Rădășeni, păstorită de un tată și un fiu, îmbracă haine de sărbătoare. La ziua hramului, pe 25 noiembrie, au fost participat părintele protoiereu Adrian Dulgheriu numeroși preoți, diaconi, dar și credincioși.

Slujba praznicală a fost oficiată, aproape ca de fiecare dată în ultimii ani, de către Î.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Arhiereul a fost întâmpinat cu dragoste frățească de preoți, cu Sfânta Evanghlie, crucea și flori, în timp ce edilul comunei, primarul Neculai Perju l-a primit pe Întâistătătorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților cu pâine și sare.

Unii credincioși, veniți din împrejurimi, au fost îmbrăcați în straie populare, așa cum oamenii satului obișnuiau să vină odinioară în sfântul lăcăș, la zile de sărbătoare.

Sfânta Liturghie și-a urmat parcursul firesc, răspunsurile la strană fiind date de către corul parohiei format din seminariști și studenți la teologie, iar un grup de elevi de la Școala Gimnazială “Ion Lovinescu” din Rădășeni, au interpretat pricesne și cântece patriotice, respectând tradiția de odinioară când la biserica veche a satului, cântau în fiecare duminică câte două coruri.

Programul slujbelor închinate Sfinților Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina au debutat de duminică seara, când s-a săvârșit Vecernia unită cu Litia.

Preotul Georgian Rotar amintește A fost o atmosferă duhovnicească înălțătoare în care s-a simțit duhul rugăciunii, dar și a comuniunii a tuturor celor prezenți, fapt confirmat la finalul slujbei de către Înalt Preasfințitul Părinte Pimen.

Adresându-se credincioșilor prezenți la slujbă, ierarhul a evidențiat faptul că atât Sfântul Mare Mucenic Mercurie, cât și Sfânta Muceniță Ecaterina, nu și-au lepădat credința în Împăratul Hristos:

”Chiar dacă pe Sfânta Ecaterina, mai mulți de 150 de înțelepți filosofi ai acelor timpuri au încercat să o convingă de a-și schimba credința adevărată.”, a spus Î.P.S. Pimen. „Ea a fost statornică în cuvânt și faptă. Datorită înțelepciunii ei și harul lucrător în Sfânta Ecaterina, toți cei prezenți au crezut și au îmbrățișat creștinismul, primind cununa muceniciei ca și Sfânta Mare Muceniță Ecaterina”.

Referitor la pericopa evanghelică care s-a citit la ziua hramului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a făcut referire la crucea necazurilor pe care fiecare creștin trebuie să o ducă cu demnitate.

„Trebuie să fim statornici de pe urma necazurilor pe care le avem, pentru că noi creștinii nu doar suntem următori ai lui Hristos, ci este și pentru a pătimi pentru Hristos, și nu doar de a crede în El. De aceea necazurile din viața creștinului sunt cercetări ale lui Dumnezeu de a ne îndrepta, de a părăsi păcatul și a ne împlini duhovnicește. Există mucenicie a sângelui a celor martirizați cărora li s-a tăiat capul, însă este și o mucenicie albă a celor din lume care rabdă necazurile și greutățile vieții.

Astăzi mai mult ca oricând în viața de familie, copiii sunt învățați creștinește, apoi ajung în școală care încep a-i învăța păgânește, iar copilul este foarte ușor atras la ceea ce este plăcut la vedere. Este greu în a-i educa din punct de vedere moral, creștinește și de aceea această jertfă a părinților mucenicie albă privind educarea copilului.

O altă cruce grea este bineînțeles și viața de familie, de legătură strânsă între soț și soție care formează familia, și mai ales a celor care sunt împotriva ei. Oriunde am fi trebuie să facem tot ceea ce stă în puterea noastră cu ajutorul lui Dumnezeu,”, a spus Î.P.S. Pimen la cuvântul de învățătură.

Ne aflăm în această frumoasă biserică atât de veche cu picturi frumoase, și adusă la frumusețea cea dintâi, prin purtarea de grijă a părinților Constantin și Georgian Rotar, frumusețea ce caracterizează credința noastră strămoșească. Aceasta arată frumusețea comunității dumneavoastră atât de credincioasă, în care cercetați bisericile, mănăstirile și ajutați și în stânga și în dreapta, și cum ajutați cu alimente atât căminele de bătrâni, cât și Centrul Eparhial.

Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca jertfa dumneavoastră să fie primită de Tatăl cel Ceresc și să sporească râvna pentru păstrarea credinței și trăire creștină, așa cum au făcut și Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina, pe care îi prăznuim astăzi”.

Copiii și credincioșii care s-au pregătit și au primit dezlegare de la duhovnic au fost împărtășiți, la momentul cuvenit, cu Sfintele Taine.

Părintele Constantin Rotar a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Pimen pentru prezență în mijlocul parohiei și binecuvântarea arhierească, dar și dragostea părintească ce o poartă și încurajările pentru lucrările începute la noua casă de prăznuire.

Preoții parohi au adresat mulțumiri părinților slujitori, consiliului parohial, gospodinele parohiei și tuturor celor care ne-au ajutat la organizarea hramului și rămân cu speranța ca și anul viitor, de ziua sfinților Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina, să îi găsească împreună sănătoși.

După Sfânta Liturghie, gazdele și oaspeții au luat parte la tradiționala agapă frățească.

Biserica monument istoric al satului ce datează dintre anii 1611-1623, și este ctitorită de către domnitorul Ștefan Tomșa, a fost singurul locaș de cult din țară până în anul 2008, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul „Mare Mucenic Mercurie”.

Este una dintre cele mai vechi biserici din lemn din Moldova și una dintre puținele biserici voievodale din zona Fălticeni care a supraviețuit timpului.

După ample lucrări de restaurare, în anul 2012 a fost resfințită și a primit ca ocrotitori pe Sfânta „Mare Muceniță Ecaterina și Sfinții Împărați Constantin și Elena”, și a fost împodobită cu părticele din moaștele Sfinților patroni, aduse din Grecia cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Pimen.

ȘTIRI