Se întorc de fiecare dată cu plăcere. Bavarezii din orașul Altötting au prins drag de plaiul românesc și de oamenii din nordul Moldovei, mai precis de cei care locuiesc în Comuna Cornu Luncii. Totul a pornit de la relațiile dintre Herbert Hofauer și Gheorghe Fron, liderii comunităților din cei două localități care sunt ca și înfrățite.
De peste 30 de ani, germanii vin cu drag la Cornu Luncii, iar în tot acest timp au ajutat necondiționat mediul de afaceri, administrația publică, dar și Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică.
Activitățile de voluntariat și sprijin umanitar au început în 1990, când Anita Bachmann și Oskar Hecht au decis să ajute comunitatea din Cornu Luncii. La vremea respectivă au pus bazele Fundației „Eine Patenschaft für Sasca Mică” din Alttöting, care a consitituit și începutul unei relații de prietenie.
Antreprenorii locali aflați la început de drum au dobândit sprijin logistic, primind echipamentele
necesare, dar și specializarea de rigoare.
Cunoscuta marcă Raitar este unul dintre beneficiarii acestui ajutor care s-a dovedit important. Optik Tataru și fabrica de brânzeturi din Cornu Luncii au avut parte de același sprijin, intermediat de Herbert Hofauer, primarul acestui orășel din sudul Bavariei.
Opera de binefacere nu s-a oprit aici.
Edilul bavarez s-a implicat și în problema specializării în Germania a personalului Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică. După stagiile de profesionalizare, Hofauer a continuat să ajute Centrul de Recuperare prin donații importante.
Nici măcar pandemia nu l-a oprit pe Herbert Hofauer să continue șirul faptelor bune. Împreună cu alți germani, a sprijinit centrul neuropsihiatric atunci când oamenilor de aici le-a fost mai greu.
De curând, ex-primarul din Germania s-a întors în comuna Cornu Luncii, de data aceasta însoțit de prietenii de Klaus Poppler, More Meier și Berhnard Mittermaeier, de la Crucea Roșie din Alttöting.
Aceștia au donat mobilier pentru Școala „Ioan Grosaru” din Păiseni, unitate cu o vechime de peste 100 de ani.
Clădirea este inclusă într-un proiect de reabilitare, iar autoritățile locale speră să obțină finanțarea într-un viitor apropiat, inclusiv pentru o sală de sport. Aceasta este ultima școală din rețeaua de învățământ care are nevoie de reabilitare capitală.
În semn de prețuire pentru implicarea și înfăptuirea binelui colectiv, primarul Gheorghe Fron i-a acordat lui Herbert Hofauer titlu de „Cetățean de Onoare” al Comunei Cornu Luncii.
Toate vizitele și eforturile bavarezilor au fost răsplătite în acești ani cu ospitalitatea proverbială a românilor. De fiecare dată, germanii s-au simțit la Cornu Luncii ca acasă. Au fost impresionați de căldura cu care au fost primiți, de tradițiile locului, dar și de bunătățile din domeniul gastronomic.
Anul acesta au fost făcute popasuri la câteva repere ale comunei Cornu Luncii.
Primarul Gheorghe Fron a fost ghidul care i-a condus pe oaspeții nemții să viziteze Mănăstirea Păiseni, perla mănăstirilor din această zonă, așezată într-un loc pitoresc și care se remarcă prin unicitatea picturii murale
Apoi au fost invitați să viziteze Sala Sporturilor din Brăiești, singura de acest fel din zona Fălticeni, după care au făcut cunoștință cu mâncăruri tradiționale pregătite la restaurantul Madras.
La întoarcerea acasă, Herbert Hofauer și membrii Crucii Roșii Germane au primit din partea edilului Comunei Cornu Luncii câte o pâine „Din vatra palmei”, plămădită la Cornu Luncii, și câte o sticlă de vin din podgoriile românești.
Fără să aibă la bază un parteneriat, colaborarea dintre ex-primarul Hofaeur și primarul Fron aduce beneficii majore comunității locale, iar pentru acestea au fost suficiente cuvântul dat, buna intenție și dispoziția pentru voluntariat.