Zi de sărbătoare pentru toți românii. Semnificațiile și importanța zilei de 1 Decembrie au fost reflectate și anul acesta prin acțiuni comemorative organizate de autoritățile locale. Primăriile comunelor Baia, Preutești și Boroaia au marcat Ziua Națională așa cum se cuvine.
Baia
Evenimentul a cuprins o serie de activități desfășurate în locuri cu o importanță istorică deosebită.
Organizatorii și participanții au făcut primul popas la monumentul din curtea bisericii ctitorite de voievodul Petru Rareș.
Elevii Școlii Gimnaziale „Nicolae Stoleru” au depus coroane de flori din partea unității de învățământ, primăriei și consiliului local, apoi preotul Vasile Hrestic a oficiat un Tedeum, urmat de un cuvânt de învățătură.
Primarul Maria Tomescu a explicat semnificația zilei de 1 Decembrie, amintind de jertfele eroilor și de dorința puternică a oamenilor vremii de a săvârși Marea Unire de la Alba Iulia.
„Românii au trăit cu credința în suflet și în Dumnezeu că vor trăi în liberi, în pace și unitate. Visul lor s-a împlinit la 1 Decembrie 1918, când voința națiunii s-a pecetluit la Alba Iulia. Marcăm acest moment istoric cu bucurie și căldură în sufletele noastre, amintindu-ne că Marea Unire s-a înfăptuit după ce țara a trecut prin foc și sabie, printr-un război cumplit care i-a răpit pe mulți dintre bunicii și străbunicii noștri.”, a spus primarul Tomescu. „Prin curaj, stăruință și patriotism au fost învinse toate vitregiile acelor vremuri, iar noi, ca buni români, suntem datori să păstrăm această comoară de țară așa cum am primit-o de la înaintași. Sunt convinsă că atașamentul față de țară, față de valorile, tradițiile și credința noastră se regăsesc în inima fiecărui moldovean, dobrogean, muntean, bănățean, oltean și transilvănean, care, astăzi, mai mult ca oricând, este înflăcărată de onoarea și mândria de a fi român. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!
După discursul edilului comunei Baia, toți cei prezenți s-au prins în Hora Unii.
După acest moment a urmat depunerea coroanelor de flori la monumentul învățătorului Nicolae Stoleru, erou în cel de-al doilea război mondial.
Următoarele popasuri au fost făcute la Biserica Albă și la monumentul din curtea bisericii din Bogata, unde elevi, profesori, consilieri locali și primarul Maria Tomescu au depus jerbe de flori cu ocazia Zilei Naționale.
Fetele din grupul vocal folcloric „Răzeșii” au interpretat cântece patriotice, iar copiii au fost răsplătiți cu colaci.
Edilul Maria Tomescu le-a mulțumit consătenilor pentru participare, apreciind respectul profesorilor, elevilor, părinților și aleșilor locali pentru înaintașii care s-au jertfit pentru libertatea poporului român.
Preutești
Activitatea comemorativă, organizată de autoritățile Comunei Preutești, s-a desfășurat în centrul satului Huși. Elevi și gospodari îmbrăcați în straie populare, au însoțit grupul numeros de participanți, condus de edilului comunității.
În sunet de fanfară, localnicii au sosit la momentul ridicat în cinstea eroilor.
Primarul Ion Vasiliu a fost întâmpinat, potrivit obiceiului, cu pâine și sare.
Un sobor de preoți, condus de părintele protoiereu Adrian Dulgheriu, a oficiat o slujbă de pomenire pentru ostașii care și-au pierdut viața în cele două războaie mondiale.
Au urmat scurte alocuțiuni, urmate de mesajul primarului Ion Vasiliu.
„La mulți ani, România! La mulți ani, dragi cetățeni ai Comunei Preutești. Astăzi este cea mai importantă zi, de când sărbătorim Ziua Națională a României.”, a spus primarul Vasiliu. „Căldura dumneavoastră, a celor prezenți, ne face să trăim cu toată ființa, momentul de astăzi. Mulțumim, în mod deosebit, parohiei din satul Huși, dar și parohiilor din comuna Preutești, și dumneavoastră, celor prezenți aici. La mulți ani, România! La mulți ani, celor care ați fost prezenți la evenimentul de astăzi.”
La acțiunea desfășurată de Ziua Națională, au participat elevii Școlii Gimnaziale Preutești, cadre didactice, consilieri locali, angajați din cadrul Primăriei Preutești.
Anul acesta au fost prezente cadrele militare active din cadrul Detașamentului de Pompieri Fălticeni, jandarmi, dar și cadre MAI în rezervă.
Activitatea a fost organizată cu sprijinul Parohiei Huși.
Boroaia
Autoritățile Comunei Boroaia au decis să organizeze acțiuni cu un caracter mult mai restrâns decât în anii precedenți.
La această activitate au participat primarul Vasile Berariu, membrii grupului Cetinița al Caminului Cultural „Mihai Boleac” și membrii SVSU Boroaia.
Au fost depuse coroane de flori la monumentele eroilor din toate cele cinci sate, ridicate în curtea bisericilor.
Jerbe de flori au fost așezate și la cele două monumente din centrul comunei Boroaia.