Admirație și prețuire pentru un erou modest al satului românesc. Teodor Vătavu, veteran de război, a fost înconjurat de familie, prieteni, consăteni și oaspeți la un moment unic în viața lui. Străbunicul, locuitor al satului Rădășeni, a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani.
Acest moment special nu a fost trecut cu vederea de autorități.
Primăria și Consiliul Local al Comunei Rădășeni, împreună cu Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război (Filiala Judeţeană „Muşatinii” Suceava) și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au organizat un eveniment aniversar prin care l-au sărbătorit pe veteranul Teodor Vătavu.
Lor li s-au alăturat ca parteneri Asociaţia Cultul Eroilor „Regina Maria” și Centrul Militar Județean Suceava.
Evenimentul, activitate încărcată de emoție, s-a desfășurat sâmbătă, 21 octombrie, într-o atmosferă de bucurie pe care organizatorii au marcat-o prin conferirea unor distincții.
Rugăciuni, distincție, titluri și diplome pentru veteranul de război
Evenimentul a început cu un Te Deum, slujbă de mulțumire oficiată de un sobor format din protoiereul Adrian Dulgheriu, preotul Constantin Oprea, consilier cultural al Centrului Eparhial Suceava, preoții parohi Constantin și Georgian Rotar.
Câteva momente deosebite s-au succedat pentru veteranul de război, care a purtat pe durata evenimentului o eșarfă tricoloră.
Teodor Vătavu a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic Ordinului „Crucea Bucovinei”, cea mai importantă distincție acordată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității”.
Cu aceeași ocazie, la împlinirea celor 100 de ani, Teodor Vătavu a fost ridicat la gradul de locotenent colonel onorific, „ca semn de înaltă cinstire și recunoștință pentru faptele de arme săvârșite de veteranii de război pe fronturile celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și pentru cinstirea memoriei celor peste 750.000 de foști camarazi ai lor care și-au dat jertfa supremă pe câmpurile de bătălie”
Maiorul Anișoara Avram, reprezentant al Centrului Militar Județean Suceava, i-a oferit o diplomă în semn de prețuire și recunoștință pentru sacrificiul în luptele purtate de Armata Română.
Un alt titlu l-a primit din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor. Colonelul Viorel Giosan i-a înmânat, cu această ocazie, titlul de membru de onoare al Filialei Suceava.
Veteranul de război și fiicele acestuia au primit buchete de flori din partea colonelului (r). Neculai Niga și a primarului Neculai Perju.
Edilul comunei Rădășeni i-a dăruit, la rândul său, Diploma aniversară, un tort și un sprijin financiar.
Gânduri de bine și amintiri
Spre finalul evenimentului aniversar, primarul Neculai Perju a ținut să-și exprime câteva idei față de veteranul de război, pe care îl cunoaște din vremea copilăriei.
L-a descris ca pe un om vrednic, respectuos, harnic, bun familist, dar și curajos, ținând cont de faptul că, tânăr fiind, a luptat pe front.
„Este o zi frumoasă în comunitatea noastră. Satul Rădășeni mai celebrează o persoană la venerabila vârstă de 100 de ani. Nu este puțin, dar este greu să numărăm atâția ani. Nea Toader, pentru că așa îmi place să-i zic, m-a cunoscut de copil, luam apă de la fântâna lui.”, a povestit Neculai Perju. „El a trecut prin greutăți în viață, atât de front, ca tânăr, de unde nimeni nu știe dacă se mai întoarce sau nu. Revenit acasă, a continuat cu necazurile și bucuriile vieții. Greutățile de după război le-a considerat mai ușoare, decât tot ceea ce s-a întâmpla pe front.”
Primarul comunei Rădășeni a continuat spunând că Teodor Vătavu este un model în comunitate, un consătean care îi respectă pe semenii săi, iubește biserica și valorile familiei.
Un gând bun a primit și din partea preotului Constantin Rotar care i-a urat „tânărului” Teodor viață bună în continuare.
Parohul bisericii voievodale din Rădășeni a mai spus că veteranul de război s-a pregătit cum se cuvine pentru ziua aniversară, el împărtășindu-se la biserică, un obicei pe care îl are și în fiecare post, urmând astfel învățăturii ortodoxe.
Cea mai prețioasă moștenire
Teodor Vătavu s-a născut în anul 1923 în satul Pleșești, într-o familie cu șase copii. Anii copilăriei și adolescenței i-a petrecut în localitatea natală, iar la 19 ani s-a căsătorit cu Elena din Rădășeni, care i-a dăruit cinci copii.
Un an mai târziu, la vârsta de 20 de ani, pleacă pe front.
Împreună cu camarazii de arme va lupta în Munții Tatra, din Cehoslovacia, ca și combatant din Regimentul 16 Fălticeni.
După terminarea războiului s-a dedicat activităților din zootehnie, fiind un gospodar respectat în comunitate, și un creștin model al Parohiei „Sfinții Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina” din Rădășeni.
Cea mai importantă avere i-a fost familia.
Astăzi are nu mai puțin de 75 de nepoți, strănepoți și răstrănepoți, câțiva dintre aceștia fiind prezenți la evenimentul aniversar.