România își face recensământul populației și locuințelor. Prima etapă de colectare a datelor, începută pe 14 martie, se încheie la miezul nopții. Cetățenii au fost obligați să completeze formularele, pe internet, singuri sau asistat, cu ajutorul unui operator, prin telefon, ori în spații special amenajate.
Luni, 29 mai, va avea loc centralizarea datelor.
Statistica întocmită la nivel județean arată că autorecenzarea în zona Fălticeni nu s-a bucurat de interes și atenție, dacă raportăm la alte localități sucevene, unde rata de recenzare variază între 80 și 100%.
Rata de recenzare în Municipiul Fălticeni, la data de 22 mai, ultima furnizată de autorități, era de 50%, la un nivel similar fiind și municipiile Suceava, Rădăuți și Vatra Dornei. Cel mai ridicat procentaj este la Câmpulung, unde peste 65% din populație s-a autorecenzat.
În mediul rural, cele mai mari procente, din zona Fălticeni, se înregistrează în comunele Bogdănești (60%), Vadu Moldovei (58%), Râșca (55%), Mălini (50%) și Dolhești (47%).
La polul opus se află comunele Drăgușeni (19%), Boroaia (23%), Fântâna Mare (23%), Cornu Luncii (24%) și Preutești (25%).
Comuna Vulturești este codașă la acest capitol, rata de autorecenzare fiind de doar 12%, una dintre cele mai scăzute din județul Suceava.
Următoarea etapă a recensământului începe marțea viitoare.
Recenzorii vor începe vizitele la domiciliu, iar persoanele care refuză să răspundă întrebărilor care le vor fi adresate riscă să primească amenzi usturătoare.
Persoanele care refuză să deschidă ușa recenzorilor și care nu vor să răspundă la întrebările obligatorii vor trebui să plătească amenzile care vor veni și care se pot ridica până la 3.000 de lei.
Începând cu data de 31 mai și până pe 17 iulie 2022, recenzarea se reîntoarce la formatul clasic, pe hârtie.
Partea bună este că persoanele care au ales să se autorecenzeze nu vor mai fi nevoite să ia parte și în această etapă.