Călătoriile spre locurile sfinte are motivații multiple și semnificații spirituale profunde. Creștinii ortodocși suceveni care doresc să viziteze și locurile sfinte, moaștele sfinților, icoane făcătoare de minuni sau locuri unde trăiesc duhovnici smeriți au parte de un centru de pelerinaje și turism deschis de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Sediul a fost sfințit joia trecută, de un sobor de preoți și diaconi.
Cu binecuvântarea Î.P.S. Calinic, slujba a fost oficiată de părintele arhimandrit Valerian Radu, Mare Eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, alături de părintele Viorel Ilișoi, consilier al Sectorului Economic-Financiar, și de părintele Gheorghiță Hrițcan, directorul Departamentului de Pelerinaje și Turism din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Activitatea Centrului de Pelerinaje și Turism al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților va sprijini lucrarea misionară, socială și filantropică din eparhie.
În cadrul acestui centru va funcționa și firma de asigurări a bunurilor bisericești din cuprinsul eparhiei.
La eveniment au participat și arhimandritul Grichentie Natu, preot slujitor la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, părintele Constantin Juravle, agent de asigurări, și părintele Răzvan Câmpulungeanu, misionar al Protopopiatului Suceava II.
Căutare și experiență a sensului sacru al existenței
Pelerinajul reprezintă o mărturisire vie a credinței și o dovadă a urcușului duhovnicesc spre Împărăția lui Dumnezeu.
Credincioșii pornesc în astfel de călătorii pentru a intensifica rugăciunea și viața spirituală.
Pelerinajul este considerrat un act spiritual de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El și este privit în general ca un act de asceză sau nevoință și o ofrandă de recunoștință.
Călătoria spre locuri sfinte poate fi motivată și de o dorință puternică de a primi ajutorul lui Dumnezeu spre a realiza o lucrare important sau a primi vindecarea de o boală trupească sau sufletească.
Cu gânduri de cerere sau de mulțumire, pelerinul se roagă cu evlavie și cu nădejde în locurile binecuvântate de Dumnezeu, căutând repere morale care să îl călăuzească şi să îl întărească în urcuşul său spre desăvârşire.
La locurile de pelerinaj vin oameni diferiți din regiuni sau țări diferite.
Motivațiile și dorințele celor care pornesc în pelerinaje sunt diferite. Vârsta, starea socială, gradul de cultură, intensitatea credinței, sensibilitatea spirituală, această diversitate se vede mai ales la pelerinajele legate de hramurile locurilor sfinte sau la sărbătorile sfinților ocrotitori ai acestor locului.