Necazul mistuie nu doar bunuri, ci și suflete. Două familii din comuna Râșca au pierdut tot ce-au avut și au fost la un pas să-și piardă și viața. Un incendiu devastator le-a distrus toată averea.
Flăcările au mistuit casa din lemn, anexele gospodărești și toată agoniseala.
Salvați de o vecină
Totul s-a petrecut în urmă cu exact o săptămână în satul Slătioara.
Focul, declanșat de un scurtcircuit, s-a extins cu repeziciune, iar locuința a ars ca o torță.
Steliana Nechiforeasa, proprietara imobilului, fiul acesteia Marian Pîslaru, soția Petronela și fetița Mihaela și un alt adult, fiu al Stelianei, au rămas doar cu hainele de pe ei. Toți locuiau într-o casă bătrânească, rămasă moștenire de la părinții Steliana.
Era ora 5.30 dimineața, când flăcările au început să cuprindă casa. Prăpădul avea să urmeze la scurt timp. Cu jumătate de oră înaintea declanșării incendiului, Marian plecase la muncă. Atunci totul era bine.
Vecina de peste drum ieșise, la ora 5.30, să ducă vaca la păscut. Ea a observat incendiul și s-a dus să-i trezească pe cei din casă, dându-le o veste cumplită. Cei patru au ieșit din casă cu hainele de pe ei și au
Au scăpat viață, iar acum trebuie să o ia de la capăt.
Unde vom locui la iarnă?
Aceasta este întrebarea care îi macină pe cei patru membrii ai familiilor Nechiforeasa și Pîslaru. Ei speră ca măcar la debutul sezonului rece să se mute în casă nouă.
Casa și toată agoniseala lor le-a fost distrusă în incendiu. Le este foarte greu. Cumplit de greu. Steliana Nechiforeasa, 65 ani, nu are niciun venit, este casnică, iar fiii acesteia lucrează cu ziua.
Venitul care se strânge în casă este mic, însă din puținul acesta totul se împarte frățește. Chiar dacă locuiau într-o casă la fel de modestă ca veniturile lor, oamenii erau fericiți.
Acum nu vor decât un acoperiș deasupra capului.
Ei vor ca la iarna să stea în propria căsuță. Trei dintre membrii familiei sunt găzduiți la Mănăstirea Slătioara, iar Steliana Nechiforeasa locuiește la fiica ei.
Oamenii vor să-și construiască o casă și au nevoie și lucruri: mobilier, paturi, electrocasnice, însă nu au cu ce.
Cătălina, unul dintre copiii Stelianei, a mai strâns bani prin sat, dar sunt puțini.
Sprijin financiar de la Primăria Comunei Râșca
În comuna Râșca au fost până acum șase incendii, toate declanșate de scurtcircuite electrice.
Însă, cel de săptămâna trecută, a fost cel mai devastator dintre toate.
Autoritățile locale nu au rămas indiferente față de suferința acestor oameni. Primarul Ionuț Andreica va iniția peste puțin timp un proiect de hotărâre prin care va aloca un sprijin financiar de urgență în valoare de 5.000 de lei.
Edilul comunei Râșca se implică și personal în acest caz. El spune că vrea să mobilizeze comunitatea și câțiva oameni de afaceri pentru a construi casa celor două familii.
Ionuț Andreica este convins că vor reuși să îndeplinească dorința Stelianei Nechiforeasa, aceea de a avea din nou o casă, dacă oamenii vor fi uniți.
„Facem tot posibilul pentru a ajuta cele două familii. De la bugetul local am direcționat 5.000 de lei, dar nu ne oprim aici.
Vreau să implicăm localnicii, biserica și toți oamenii de bine. Nu-i putem lăsa la greu!”, ne-a declarat primarul comunei Râșca.
„Vă imaginați cât de greu le este unor astfel de oameni, care nu mai au nimic. Când ai bani poți porni ceva, când ai bani foarte puțini nu poți face mare lucru.
Fac un apel în comunitate, să fim uniți, să ajutăm, să punem mână de la mână și să dăm dovadă de spirit creștin și de umanitate. Sunt convins că putem construi căsuța în care vor putea locui cele două familii.”
Este nevoie și de alimente și haine
Cele două familii au pierdut tot în incediu. Acum au nevoie de alimente de bază și haine.
Mihaela, fetița familiei Pîslaru, are 8 ani. Jucăriile i-au ars în incendiu. La fel și caietele, cărțile, ghiozdanul, încălțămintea și hainele.
Petronela, mama Mihaelei, nu știe ce va face la toamnă și cum se va descurca pentru începutul anului școlar. Banii sunt puțini, nevoile tot mai mari.
Haine au nevoie și părinții. Au doar hainele care au rămas pe ei din ziua incendiului.
Este nevoie și de alimente de bază pentru traiul zilnic. Orice sprijin este binevenit.
Acești oameni simpli, pe umerii cărora apasă necazul și întrebarea: ”unde vom locui la iarnă?”, mulțumesc anticipat tuturor celor care îi vor sprijini.
Familia poate fi contactată la numărul de telefon 0747 902 845.
Cei care vor să doneze bani pot să o facă în contul deschis la BCR, pe numele Cătălinei Ecaterina Oțel (fiica Stelianei Nechiforeasa).
Cont bancar donații: RO 39 RNCB 0237 1655 950 60 001