Zi de sărbătoare colorată, la propriu, într-un mod aparte. În a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, cerul și-a schimbat veșmântul, în nuanțe de portocaliu, roz, mov și roșu. Vântul și soarele au creat un fenomen spectaculos, vizibil în mai multe localități din zona Fălticeni.
Pe lângă „pachetul” cromatic, formele norilor au creat apariții spectaculoase pe bolta cerească.
În ce soarele se pregătea să apună, cerul și-a schimbat treptat culorile de la nuanțe aprinse la cele mai închise.
Fenomenul s-a manifestat mai pregnant între orele 15:30 – 16:45, acesta putând fi observat în localitățile Slatina, Mălini, Cornu Luncii, Baia, Lămășeni, Preutești, Hârtop, Horodniceni și Fălticeni.
Specialiștii denumesc fenomenul optic drept „aurora polară”.
Fenomenul este unul rar și constă într-o strălucire intensă observată pe cerul serii, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru.
Diferite gaze emit unde electromagnetice de frecvențe diferite, astfel încât culorile vizibile în timpul activității aurorei reflectă compoziția chimică a atmosferei la înălțimile de coliziune.
Potrivit specialiștilor în domeniu, atomii de oxigen, care se află la o înălțime de peste aproximativ 150 km, emit, în principal, culoarea verde și roșie.
Azotul molecular este principala cauză de existență a culorilor roșie, albastră, portocalie și violet.
Fotografiile surprinse în localitățile amintite, „vorbesc” de la sine despre cât de spectaculos poate fi cerul în timpul unei aurore polare.