În această după-amiază, președintele Klaus Iohannis a anunțat că școlile din România se redeschid din 8 februarie, atunci când începe al doilea semestru.
Însă nu toate școlile se redeschid pentru a primi fizic elevii la ore, decizia urmând a se lua la nivel local, în funcție de rata de infectare din fiecare localitate.
Decizia a fost luată după o întâlnire, la Cotroceni, la care au participat premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.
Scenariile pentru redeschiderea școlilor
Scenariul Verde – în localitățile care au o rată de infectare de până la 1 la mie, toate școlile se redeschid fizic.
Șcenariul Galben – Peste 1 la mie rată de infectare, până la 3 la mie, merg în continuare copiii la grădiniță și elevii la școala primară, plus cei din clasele terminale, a VIII-a și a XII-a.
Scenariul Roșu – Peste 3 la mie până la 6 la mie, rata de infectare. Copiii de grădiniță și copiii de ciclul primar continuă să meargă la cursuri, ceilalți trec în online.
Scenariul 100% online – Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6 la mie localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid, se merge în online.
Există și situații în care se va aplica scenariul hibrid
Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.
Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.
Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.
Școlile din Fălticeni se încadrează momentan în scenariul galben
Raportat la scenariile prezentate mai sus, dacă se menține situația existentă astăzi, când municipiul Fălticeni înregistrează o rată de infectare de 1,70 (potrivit DSP Suceava), reluarea activității școlilor ar fi una parțială.
Mai exact, s-ar întoarce fizic la școală doar elevii claselor I-IV, cei din clasele a VIII-a și a XII-a. De asemenea, s-ar relua activitatea grădinițelor.