Gesturi mai presus de cuvinte. Oamenii de bine din toată țara continuă să-i ajute pe doctorii spitalului din Fălticeni cu materiale atât de necesare pentru protecția lor. Noi donații au ajuns la unitatea medicală în ultimele două săptămâni, acestea completând stocurile actuale.
Printre donatori se numără omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi și actorul fălticenean Alin Calbău.
Sprijinul oferit de cei doi tineri vine în contextul redeschiderii pavilionului central al Spitalului Municipal Fălticeni, care timp de trei săptămâni a fost închis din cauza îmbolnăvirii personalului medico-sanitar cu noul coronavirus.
Centimetri de autostradă pentru protecția medicilor
Ștefan Mandachi și-a atins unul din țeluri, acela de a sprijini personalul medical cu materiale de protecție.
Din sumele donate în campania de strângere de fonduri, prin care sunt vânduți centimetrii din metrul de autostradă construit simbolic între Fălticeni și Suceava, proprietarul francizei și rețelei Spartan a cumpărat 8.000 de produse de protecție.
Antreprenorul sucevean le-a donat medicilor 500 de combinezoane sterilizabile, 5.000 de măști chirurgicale, 500 de botoși, 1.000 de viziere și 1.000 de măști FFP2.
Combinezoane create într-un atelier de lenjerie premium
Un gest similar a venit și din partea unui alt tânăr. Actorul fălticenean Alin Calbău, cunoscut în special pentru rolul său în Apollo: Back to the Moon, documentarul National Geographic care marchează a cincizecea aniversare de la prima aselenizare, a donat 110 combinezoane pentru medicii spitalului din orașul natal.
Alin Calbău, cel care a lansat de curând primul brand de lenjerie bărbătească premium din România, denumit Calbau, s-a alătură luptei împotriva pandemiei de coronavirus.
El a pus la dispoziție atelierul de lucru și experiența echipei Calbau, aflate în spatele noii mărci, pentru realizarea de combinezoane de protecție pe care le-a donat Spitalului Municipal Fălticeni.
Croite din țesătură PP/TNT, combinezoanele de unică folosință protejează la praf, particule fine și lichide, asigurând o protecție indispensabilă personalului medical principal și auxiliar.
Materialul folosit este spunbond nețesut, legat termic, un material cu proprietăți antimicrobiene, antistatice, hidrofobe, cu numeroase aplicații în industria medicală. Realizarea acestor combinezoane este un simplu efort de a sprijini pe cei mai afectați în lupta cu CoViD-19, eroii din linia întâi, medici și personal medical auxiliar.
”Ultimele săptămâni s-au dovedit neașteptat de dificile pentru fiecare dintre noi. Ceea ce părea să fie o simplă veste îngrijorătoare în rubrica de știri externe a devenit curând realitate curentă. Guverne, companii multinaționale, mici întreprinzători, oameni obișnuiți și chiar instituții bine organizate au resimțit impactul restricțiilor, teamă și o nesiguranță neașteptată, chiar și pentru vremurile tulburi pe care le trăim.
Nevoia de grijă pentru noi și cei apropiați nouă, precum și nevoia de protecție care vin natural într-o situație fără precedent, ca aceasta, au puterea de a destabiliza dar, credem noi, și de a ne uni împotriva amenințării unui inamic nevăzut.”, ne-a declarat Alin Calbău.
„Efortul nostru de a realiza aceste combinezoane și de a le dona Spitalului din Fălticeni este unul mărunt, este un simplu gest menit să ne încurajeze eroii, să le arate că suntem alături de ei și le respectăm sacrificiul, dar și menit să inspire și să ofere un exemplu la rândul său.
În ultimele săptămâni am observat cu bucurie că o comunitate semnificativă de antreprenori și companii locale au abandonat discursuri polarizante și poziționări politice în favoarea sprijinirii comunității înseși.
E important pentru noi toți astăzi să învățăm să oferim, iar țelul echipei Calbau a fost mereu acela de a oferi grijă.”
Donatori din toată țara sprijină medicii din Fălticeni
Unei alte cauze nobile s-au alăturat, deopotrivă, oameni simpli, antreprenori și organizații de binefacere. Lupta cu noul coronavirus a mobilizat alte fonduri, dar și materiale pentru cadrele medico-sanitare ale spitalului din Fălticeni.
S-au strâns fonduri cu ajutorul cărora au fost cumpărate măști, mănuși, ochelari, viziere și combinezoane de protecție. Alții le-au donat, fie le-au confecționat și au apoi le-au oferit celor aflați în linia întâi.
Fundația „Salvați Copiii”, Jysk România, Romfour, Sanimet, Asociația Rotary Fălticeni, Rentright, Fundația Comunitară Sibiu, Savcom și OAMMGMAMR Suceava se numără printre donatorii unor astfel de produse.
Lista este completată de Alevia, care a oferit medicilor spitalului suplimente alimentare în valoare de 5.000 de lei, și Spartan care a donat meniuri și baxuri cu apă pentru cadrele medico-sanitare.
La capitolul donații de aparatură, Protoieria Fălticeni a oferit unității medicale fălticenene două concentratoare de oxigen, în valoare de 8.400 de lei.