Două străbunici din comuna Horodniceni au împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Familiile au marcat aniversarea alături de primarul Neculai FloreaSpecial

Două străbunici din comuna Horodniceni au împlinit venerabila vârstă de 100 de ani. Familiile au marcat aniversarea alături de primarul Neculai Florea

       Accesări: 3783

Un loc binecuvântat pentru viață. Comuna Horodniceni se numără printre localitățile sucevene cu cele mai longevive persoane. Două străbunici, Maria Mihai și Saveta Negură, tocmai au sărbătorit un secol de viață.

Au fost momente de bucurie și sărbătorire în familie, dar și pentru autoritățile locale, care se mândresc cu cele două venerabile doamne.

Maria Mihai a împlinit suta de ani pe 9 iunie. Acasă la ea, în satul Mihăiești, au venit aproape toți cei dragi, pentru a-i ura viață bună în continuare.

Saveta Negură și-a serbat cei 100 de ani pe 21 iunie. Născută la Horodniceni, străbunica centenară a fost înconjurată de familie în cea mai frumosă zi din an.

Pentru că astfel de momente sunt unice, primarul Neculai Florea le-a marcat ca atare.

În semn de recunoștință, doamnele centenare Maria și Saveta au primit diplome de recunoștință, flori, un mic dar, cât și gândurile bune ale edilului comunei Horodniceni.

Neculai Florea și-a exprimat gratitudinea față de venerabilele străbunici pe care le consideră un exemplu de viață bună, moralitate și trăinicie în familie.

Până astăzi, cel mai longeviv dintre locuitorii comunei este Costachi Știrbu, care s-a stins din viață la 105 ani.

Loc de trai bun

În comuna Horodniceni traiul este bun. Așa sunt și oamenii.

Localnicii sunt primitori, credincioși, își iubesc locul natal, îi ajută pe semeni și caută să-și facă viața cât mai frumoasă.

Nu doar starea de bine, ci și aerul curat, mâncarea sănătoasă, armonia și interacțiunea cu natura, permit ca viața de zi cu zi să aibă un alt ritm.

Așezate pe coline, satele sunt oaze de liniște și verdeață.

În comuna Horodniceni încă mai pot fi văzute case cu arhitectură veche, tipic românească, specifică satului românesc. Case autentice, cu cerdac, draniță și fânar din lemn.

Veți remarca și un alt aspect. Curățenia și pasiunea localnicilor pentru flori. Mai nou, pe aceste locuri există și culturi de lavandă.

Vechi vetre moldave, satele din localitatea Horodniceni sunt așezări atestate la anii 1400 – 1450.

Aici există o biserică veche, monument istoric, ctitorită acum aproximativ 500 de ani, conacul Nicolae Istrati, o statuie unicat, Moldova plânge, și un muzeu al satului cu totul aparte.

ȘTIRI