Amplu spectacol în comuna Drăgușeni. 15 cete de urători și mascați au venit la Festivalul datinilor pe stil vechiEveniment

Amplu spectacol în comuna Drăgușeni. 15 cete de urători și mascați au venit la Festivalul datinilor pe stil vechi

       Accesări: 582

Au întâmpinat anul nou cu joc și bucurie. Sute de persoane au fost prezente la Festivalul datinilor de iarnă pe stil vechi ce se desfășoară anual în Comuna Drăgușeni. Un eveniment la înălțime, în care un buchet de tradiții străbune din vatra satului au fost prezentate publicului iubitor de tradiții.

Festivalul, organizat de Primăria Comunei Drăgușeni și Consiliul Local Drăgușeni, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina, aduce an de an cele mai frumoase datini din nordul Moldovei.

15 cete de urători și mascați au fost prezente la ediția 2024, reprezentând trei județe, Suceava, Neamț și Iași.

Evenimentul, unul de tradiție, cuprinde două părți, parada invitaților și spectacolul propriu-zis.

Vorbind la finalul evenimentului, primarul Vasile-Lică Cepoi s-a declarat foarte mulțumit de nivelul și amploarea spectacolului pe care l-a catalog ca fiind de nota 10.

„Am încheiat cu succes încă o ediție! A fost un spectacol de nota 10.”, a declarat primarul comunei Drăgușeni. „Invitați mulți, public mult. Cei care au venit azi la Drăgușeni au fost încântați să vadă un eveniment deosebit. Le mulțumesc tuturor celor implicați. Pe urători și mascați îi așteptăm cu drag și anul viitor.”

Oaspeții s-au adunat lângă Hanul Drăgușeni, unde au dat primul „spectacol”. Se poate spune că au exersat înainte de a ajunge pe scenă, oferind fragmente din reprezentațiile pregătite.

Invitații au sosit rând pe rând, iar la ora 11 au pornit spre locul evenimentului.

Încântat de numărul mare al oaspeților, edilul comunei Drăgușeni le-a urat bun venit și succes tuturor.

Elevii școlii din Drăgușeni, costumați în straie populare, au deschis alaiul care s-a întins pe câteva sute de metri, parada fiind un eveniment în sine prin modul în care mascații și urătorii s-au manifestat.

Până la scena din Parcul Central, mascații au jucat, fanfarele au cântat, iar glasurile vestitorilor noului an pe stil vechi au răsunat.

La ediția din acest an au fost prezente ansambluri și cete de mascați reprezentative pentru zona Fălticeni și județul Suceava, care au încântat publicul spectactor.

Câteva sute de persoane au asistat la evenimentul care s-a desfășurat timp ce cinci ore.

Gazdele au fost cele care au deschis spectacolul de datini. Elevii din Ansamblul „Dor de Drăgușeni” au prezentat cântece, urători și tradiții specifice anului nou, după care, pe scenă, au urmat arnăuții din Drăgușeni adunați în „Banda lui Harap”.

Urători din Vulturești, Bogdănești, Ostra și Dolhasca au fost prezenți la eveniment.

Un impact deosebit la public au avut urșii din Vadu Moldovei, cerbul din Corlata, capra din Dolhasca și urșii din Bogdănești, dar și reprezentația Ansamblului „Străjerii” din Dolhești, cu un scenariu deosebit.

Și oaspeții din alte județe au fost la înălțime.

Cerbul de Zbereni, urătorii din Lunca Pașcanilor, mascații și jocul caprele din Răucești au fost tot atâtea momente gustate de public.

Mascații din Rugionase au fost, fără dar și poate, pata de culoare din cadrul acestui eveniment.

Ansamblul sătesc din Miroslovești s-a remarcat printr-u program deosebit, în care au prezentat diverse obiceiuri din zona județului Iași.

Invitații au primit din partea edilului Vasile-Lică Cepoi, tradiționalul colac și sticla cu țuică de prune și tricolor, alături de mulțumirile cuvenite.

ȘTIRI