Vești bune pentru părinți. Alocația pentru susținerea familiei s-ar putea dubla în viitorul apropiat. Cel puțin asta prevede un proiect de lege propus, spre dezbatere, în Senatul României.
În noua schemă de ajutor financiar sunt incluse toate categoriile de beneficiari prevăzute de lege, de la familiile cu un copil, până la familiile cu patru sau mai mulți copii.
După cum precizează inițiatorii proiectului de lege, pe fondul dificultăților bugetare din ultimii ani, alocațiile, pentru susținerea tinerelor familii, a celor cu copii în întreținere sau care sprijină natalitatea, nu s-au actualizat la nivelul prețurilor de consum.
Impactul bugetar determinat prin dublarea alocațiilor nu va fi unul mare, deoarece numărul celor care beneficiază de acest ajutor scade pe măsura ce nivelul salariului minim pe economie este majorat.
Un alt aspect pozitiv este și acela că el va putea fi compensat prin surplusul de încasări fiscale determinat de veniturile bugetare din TVA și accize.
Alocațiile vor fi stabilite în raport cu ISR
Nivelurile, respectiv cuantumurile beneficiilor de asistenţă socială se stabilesc în raport cu Indicatorul Social de Referinţă, prin aplicarea unui indice social de inserţie.
Indicatorul social de referinţă (ISR) reprezintă unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează beneficiile de asistenţă socială, suportate din bugetul de stat.
Valoarea ISR era, până recent, de 500 lei.
Cum vor fi modificate cuantumurile alocațiilor
Potrivit proiectului de lege, familiile al căror venit net mediu lunar, pe membru de familie, se situează pana la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocației este stabilit astfel:
- 0,3280 ISR pentru familia cu un copil;
- 0,6560 ISR pentru familia cu 2 copii;
- 0,9840 ISR pentru familia cu 3 copii;
- 1,3120 ISR pentru familia cu 4 copii și mai mulți.
Pentru familiile al căror venit net mediu lunar, pe membru de familie, se situează peste 0,80 ISR și până la 1,60 ISR inclusiv, cuantumul alocației este stabilit astfel:
- 0,3000 ISR pentru familia cu un copil;
- 0,6000 ISR pentru familia cu 2 copii;
- 0,9000 ISR pentru familia cu 3 copii;
- 1,2000 ISR pentru familia cu 4 copii si mai mulți.
Pentru familiile al căror venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 0,80 ISR inclusiv, cuantumul lunar al alocației este stabilit astfel:
- 0,428 ISR pentru familia cu un copil;
- 0,856 ISR pentru familia cu 2 copii;
- 1,284 ISR pentru familia cu 3 copii;
- 1,712 ISR pentru familia cu 4 copii si mai mulți.
Pentru familiile al căror venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 0,80 ISR și până la 1,60 ISR inclusiv, cuantumul alocației este stabilit astfel:
- 0,408 ISR pentru familia cu un copil;
- 0,816 ISR pentru familia cu 2 copii;
- 1,224 ISR pentru familia cu 3 copii;
Indicele Social de Referință (ISR) se majorează anual, începând din 2022, în luna martie a fiecărui an cu rata medie anuală a inflației.
Valoarea ISR crește de la 500 de lei la 525,5 lei.
Pentru a intra în vigoare, propunerea legislativă trebuie să treacă de Parlament, apoi să fie promulgată de președintele României.