Oamenii nu trebuie să se panicheze dacă aud sirenele. Acestea vor răsuna din nou în municipiul Fălticeni și alte localități din zonă, și din județ, ca de altfel din toată țara. Este doar un exercițiu pentru testarea echipamentelor tehnice, cât și pentru a vedea timpul de reacție al forțelor de intervenție în cazul unui dezastru.
Populația nu trebuie să se îngrijoreze și nici nu trebuie să intre în panică.
Sirenele vor răsuna pe 1 martie
Exercițiul se numește „Miercurea sirenelor” și se reia de mâine și în Fălticeni.
Oficialii dau asigurări că este doar o acțiune de prevenire.
Raed Arafat, șeful DSU, susține că exercițiul „ne permite testarea sirenelor periodic și să ne asigurăm că cei care le operează știu ce au de făcut, știu procedurile și acționează în timpul prevăzut pentru a le acționa”.
În întreaga țară sunt 2.800 de sirene pot fi comandate centralizat, iar alte 2.500 trebuie declanșate pe plan local, cum este și cea de la Fălticeni.
Municipiul Fălticeni are patru sirene
La nivel local sunt trei sisteme de alarmare. Sirenele au fost montate în anii 70, în trei zone ale orașului.
Acestea sunt amplasate în centru (Clădirea Zorile), în cartierul Republicii (Blocul 12)., în cartierul 2 Grăniceri (zona fostei Filaturi) și în cartierul Maior Ioan (Colegiul „Vasile Lovinescu”).
Sirenele vor răsuna în intervalul orar 10 – 11.
Pornirea alarmelor face parte din strategia șefilor de la Situații de Urgență, aceea de a ne pregăti, înainte ca un dezastru să aibă loc. Fiecare situație de pericol este avertizată printr-un semnal diferit.
Exercițiul „Miercurea Sirenelor” coincide cu acţiunile de prevenire şi protecţie în caz de cutremur, ce se desfășoară în săptămâna dedicată protecției civile din România.
Autoritățile vor relua, astfel, testările lunare care au început în august 2017, dar care, la un moment dat, s-au oprit.
Ziua aleasă pentru acest exercițiu va fi tot prima miercuri din lună, iar începând din martie 2023, exercițiul de alarmare va rămâne, pe perioadă nedeterminată, permanent.
Cele patru semnale ale sirenei
Prealarma aeriană
- 5 sunete – 16 secunde fiecare
Alarma aeriană
- 15 sunete – 4 secunde fiecare
Alarma dezastre
- 3 sunete lungi – 32 secunde fiecare
Încetarea alarmei
- 1 sunet lung – 2 minute