Primăvara este anotimp al plantărilor și al înnoirii pădurilor. Iubitorii de natură din comuna Rădășeni au plănuit ca prima inițiativă verde din acest an să se desfășoare la finalului lunii aprilie. Peste 140 de elevi, profesori, silvicultori și reprezentanți ai administrației locale și-au unit forțele în „Săptămâna verde”, dedicată ecologiei și mediului înconjurător.
Voluntarii au dat naștere unei noi păduri în zona Șipote, la marginea unei alte păduri, un loc binecuvântat cu izvoare și aer curat.
Activitatea s-a desfășurat joi, 27 aprilie, sub deviza „Să iubim și să protejăm natura!”, un deziderat asumat de fiecare participant în parte.
Numeroși puieți au fost sădiți cu speranța și încrederea că acest loc va deveni, peste ani, altă oază verde, un loc pentru plimbări, relaxare și sănătate.
„Pădurea este glasul pământului, garanţia vieţii.
Familiarizarea copiilor şi implicarea lor in acţiuni de sărbatorire a unor zile care au ca subiect pădurea cu varietatea şi multitudinea de subiecte, cunoştinţe, este un prim pas spre formarea unor atitudini corespunzatoare faţă de mediu, faţă de exisţenta fiecărei vietăţi de pe pământ, de la cea mai mică până la cea mai complexă.”, spun partenerii proiectului de împădurire.
„Prin ceea ce vom desfăşura incercăm să dezvoltăm elevilor deprinderi obişnuinţe ce ţin de cunoaşterea si protecţia mediului înconjurător, implicit de cea a pădurii, să îi conştientizăm asupra rolului şi importanţei pădurii şi asupra rolului pe care îl au ei în legătura cu un mediu sănătos.
Dacă vom reuşi să insuflăm copiilor dragostea de natură, generaţiile viitoare vor beneficia de un aer curat şi un mediu sănătos, iar viitorul va fi în sensul reconcilierii cu natura spre binele şi folosul nostru.”
Acțiunea amplă de împădurire i-a adus pe elevii Școlii Gimnaziale „Ion Lovinescu” Rădășeni mai aproape unii de ceilalți, au învățat să muncească în echipă, au arătat entuziasm, în ciuda efortului depus, conștientizând că munca este cel mai de preț instrument pentru obținerea rezultatelor bune.
„Să iubim și să protejăm natura!” nu este doar un simplu slogan, ci un proiect și parteneriat între Școala Gimnazială „Ion Lovinescu” Rădășeni, Primăria comunei Rădășeni și Ocolul Silvic Fălticeni, realizat la inițiativa învățătoarei Danusia Grumăzescu, primarului Neculai Perju și inginerului Mihai Mihețiu.
Inițiatorii proiectului ecologic spun că acțiunile din cadrul acestuia sunt o pledoarie pentru pădure și viaţă.
Conștientizarea importanței pădurii, formarea unui comportament ecologic precum şi dezvoltarea capacităților de a aprecia frumosul din natură şi de a-l proteja, plantarea unor puieți, dezvoltarea spiritului de echipă au fost obiectivele urmărite și atinse pe parcursul activității de plantare.
Din rândul cadrelor didactice au participat Cozmin Mercore, directorul Școlii Gimnaziale „Ion Lovinescu” Rădășeni, Ana Iordachi, Ecaterina Manolache, Ana Ungureanu, Elena Manolache, Anișoara Loluță, Parmena Murariu.