Acțiune de plantare în Comuna Râșca. Școala, Ocolul Silvic și Primăria ajută la refacerea păduriiActualitate

Acțiune de plantare în Comuna Râșca. Școala, Ocolul Silvic și Primăria ajută la refacerea pădurii

       Accesări: 1433

S-au mobilizat din drag pentru natură. Mai mulți elevi și profesori de la Școala Gimnazială Râșca au ales să de-a o mână de ajutor pădurii, în cadrul unei acțiuni de plantare organizată pe raza Ocolului Silvic din localitate. Vremea a fost numai bună pentru a sădi puieți, așa că totul s-a desfășurat conform planului.

Copiii de la ciclul primar și gimnazial nu și-au ascuns entuziasmul și și-au dat toată silința de a face cât mai bine , unii dintre ei fiind la prima experiență de acest gen.

Câteva dintre secretele unei plantări reușite au fost detaliate de inginerul silvic Costel Airinei, care le-a explicat participanților cum și ce trebuie să facă pentru ca un brăduț proaspăt pus în pământ să ajungă la maturitate.

Printre participanții la acțiune s-au numărat profesoara Ionela Dumitruț, directoarea Școlii Gimnaziale Râșca, profesoarele Diana Rusu și Ramona Bosânceanu, inginerul Oana Crăciun (responsabil protecția muncii), inginerul Petrică Clipa și pădurarul de canton Vasile Lămășanu.

Activitatea de plantare se înscrie în rândul activităților extrașcolare, care ar fi trebuit să aibă loc în perioada activităților didactice din cadrul programului „Școala Altfel”.

Trebuie să ne bucurăm de educație în continuare, pentru că educația nu se face doar între zidurile școlii. Educația se face pe tot parcursul vieții. Am participat la o activitate extrașcolară care, în același timp, demonstrează că avem un parteneriat funcțional între școală, ocolul silvic și primărie”., a spus directoarea Ionela Dumitruț. „Copiii, și nu doar ei, trebuie să conștientizeze că natura este prima casă. Natura trebuie iubită și respectată. Atitudinea aceasta nu trebuie să rămână doar la nivel declarativ, ci trebuie demonstrată cu fapte concrete și participări la acțiuni de genul acesta.”

La campania de împădurire a participat și primarul Ionuț Andreica.

El a subliniat importanța pădurii pentru comunitatea din care face parte, dar și faptul că oamenii locului sunt foarte atașați de natură.

Primarul Comunei Râșca a amintit și faptul că instituția pe care o conduce încurajează și susține activitățile de mediu, ecologizare și plantare, și că își dorește ca implicarea comunității locale în astfel de acțiuni benefice pentru om și natură să fie mai intensă pe viitor.

„Suntem împreună pentru o cauză comună, pentru un scop clar, în acest loc minunat și mă bucur că suntem aici, și cei mici și cei mari pentru o acțiune prin care dăm o mână de ajutor pădurii. Noi, cei din Râșca, suntem foarte legați de natură, pentru că natura înseamnă viață. Am crescut alături de ea și știm prea bine cât de importantă este.”, a declarat primarul Ionuț Andreica. „Este de datoria noastră să protejăm pădurea și să lăsăm generațiilor care vin din urmă această bogăție și frumusețe care aparține tuturor.”

Activitatea de împădurire s-a desfășurat joi, 22 aprilie, pe un trup de pădure din apropierea pârâului Râșca.

Puieții de brazi au fost aduși din pepiniera proprie a ocolului, iar sădirea acestora s-a desfășurat sub supravegherea și îndrumarea specialiștilor Ocolului Silvic Râșca. Plantarea a fost o acțiune de completare a regenerării artificiale realizate anul trecut cu două specii diferite, larice și molid care, din cauza secetei, unii dintre puieți s-au uscat.

Ocolul Silvic Râșca administrează 13.500 de hectare de pădure.

Speciile care predomină în pădurile din această zonă sunt fagul, bradul, molidul și paltinul.

ȘTIRI