50 preoți și numeroși credincioși au participat la funeraliile preotului Constantin PatroleaRural

50 preoți și numeroși credincioși au participat la funeraliile preotului Constantin Patrolea

       Accesări: 22031

Lacrimi și tristețe la despărțirea de un om drag. Familia, enoriașii și clericii și-au luat rămas bun de la preotul Constantin Patrolea, parohul bisericii din lemn „Pogorârea Sfântului Duh” din Vadu Moldovei. El s-a stins din viață la vârsta de 71 ani, la câteva zile după o intervenție chirurgicală.

Vestea trecerii la cele veșnice a căzut ca un trăsnet pentru toți cei care l-au cunoscut ca preot, dar și protoiereu, timp de două decenii, al Protopopiatului Fălticeni.

Iubit de toată suflarea comunității locale pentru înțelepciunea și bunătatea de care a dat dovadă, părintele Constantin a fost condus pe ultimul drum de numeroși credincioși.

Slujbă oficiată de 50 de preoți

Duminică, 1 noiembrie, biserica a fost plină ca la o zi de hram.

În urmă cu aproape o lună, preotul Constantin Patrolea rostea aici una dintre ultimele sale cuvântări în fața cuplurilor care sărbătoreau 50 de ani de căsnicie.

Lăcașul din lemn din Vadu Moldovei s-a dovedit neîncăpător pentru cei care au venit să-i aducă un pios omagiu ctitorului și parohului acestuia.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de 50 preoți din Fălticeni și din comunele înconjurătoare, printre care și părintele protoiereu Adrian Dulgheriu.

La căpătâiul preotului s-au rugat soția, copiii și nepoții acestuia, dar și preotul Mircea Martiniuc, ginerele părintelui Constantin Patrolea.

Multe coșuri cu flori și coroane au fost depuse în biserică, iar la intrarea în sfântul lăcaș au fost aprinse numeroase candele.

La finalul slujbei, protoiereul Adrian Dulgheriu a relatat date din biografia părintelui răposat, pe care l-a numit „unul dintre cei mai buni preoți pe care i-a avut Biserica și implicit Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.”

„Este un moment de mare tristețe pentru că pleacă dintre noi, din această lume trecătoare, unul dintre cei mai buni preoți pe care i-a avut Biserica și implicit Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Orice pierdere, orice plecare dintre noi înseamnă o sărăcire. Plecarea cuiva din lumea acesta, pe drumul veșniciei, inevitabil ne așază într-o stare de reflexie asupra modului în care ar trebui să ne trăim viața, cum ar trebii să fim atenți la sufletul nostru. Mergem cu toții, spre Înviere, la timpul nostru. Iată că părintele merge acum spre Înviere. ”, a spus la cuvântare protoiereul Adrian Dulgheriu. „Bucuriile și necazurile fiecărui credincios sunt bucuriile și necazurile preotului care păstorește. Așa și cu părintele Constantin. S-a bucurat cu fiecare dintre dumneavoastră și a suferit, la fel, cu fiecare om care se afla în necaz, s-a rugat pentru fiecare. Acum el merge în fața lui Dumnezeu și dă răspuns pentru fiecare dintre dumneavoastră. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”

Protoiereul Adrian Dulgheriu a punctat în același timp faptele săvârșite de-a lungul activității duhovnicești, amintind în egală măsură de studiile absolvite și viața de bun familist a părintelui Constantin.

Nu în ultimul rând, el i-a elogiat virtuțile, truda și învățăturile parohului bisericii din Vadu Moldovei, cât și activitatea de protoiereu, desfășurată la Fălticeni, parafrazând adeseori cu citate din Sfânta Scriptură.

Purtat pe umeri de către opt preoți, preotul Constantin Patrolea a fost condus pe ultimul drum de preoți și credincioși, nu înainte ca de a-l purta într-o ultimă procesiune în jurul bisericii din lemn, ctitoria și parohia unde a slujit până la pensionare.

Cetățean de Onoare (post mortem) al Comunei Vadu Moldovei

În semn de recunoștință și pioasă amintire, față de preotul paroh și fostul protoiereu Constantin Patrolea, autoritățile locale din Comuna Vadu Moldovei i-au conferit post-mortem distincția de „Cetățean de Onoare”.

Titlul și placheta au fost înmânate familiei în ziua funeraliilor, după ce aleșii locali au votat un proiect de hotărâre la inițiativa primarului Bogdan Amariei.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate pe 29 octombrie 2020.

Primarul Bogdan Amariei, edilul Comunei Vadu Moldovei, a ținut să transmită un mesaj familiei și tuturor celor care au participat la înmormântarea preotului Constantin Patrolea.

„Preacucernici Părinți, Îndoliată Familie, Îndurerată Adunare

Cu inimile încărcate de compasiune și adâncă tristețe, înconjurăm astăzi, 1 Noiembrie, sicriul cu trupul neînsuflețit al Preotului Constantin Patrolea.

Suntem aici pentru a exprima regretele noastre profunde și pentru a transmite condoleanțe familiei atât de greu încercată prin această pierdere. Dar prin emoția puternică ce se revarsă din inimile noastre, aducem totodată un ultim omagiu, celuia care prin valoarea sa profesională și umană, a contribuit consistent, în întreaga sa activitate, în slujba lui Dumnezeu și în viața de zi cu zi a comunității noastre.

La trecerea sa în eternitate un om lasă după sine amintirile vieții și faptele sale în mintea și sufletul celor care l-au cunoscut. Oricât de multe cuvinte am rosti, astăzi, tot nu ar fi de ajuns, pentru a ne exprima recunoștința, față de Părintele Constantin Patrolea, o personalitate recunoscută, o personalitate care s-a remarcat printr-o bogată activitate in domeniul religios, fiind Protopop al Protoieriei Fălticeni timp de mai mulți ani, iar in ultimii ani dedicându-și mare parte din activitățile sale, pentru ctitorirea Bisericii Pogorârea Sfântului Duh din Vadu Moldovei, această biserică fiind sfințită după aproximativ 13 ani de trudă.

Preotul Constantin Patrolea a fost o personalitate complexă, la care se adăuga trăsăturile morale care atestă, ca în activitatea sa, s-a simțit răspunzător, nu numai profesional, ci și în relațiile cu oamenii, ceea ce a dat măsura angajamentului față de sine însuși și lumea în care a trăit, conferindu-i și o autoritate morală care-i întregește identitatea.

Întreaga sa activitate a fost în slujba lui Dumnezeu, iar comunitatea a simțit mângâiere în vreme de cumpănă prin cuvintele sale de învățătură. Viața sa a fost mai mult decât un exemplu pentru comunitatea noastră și pentru cei care l-au cunoscut.

Din aceste motive am considerat că, măcar acum, la despărțire, chiar dacă cineva spunea că este tardiv, ne putem arăta recunoștința ca și comunitate față de Preotul Constantin Patrolea, iar în calitate de primar al Comunei Vadu Moldovei, am inițiat pe 30.10.2020, un proiect de hotărâre al Consiliului Local al Comunei Vadu Moldovei prin care să conferim Titlul de „Cetățean de Onoare” post-mortem al Comunei Vadu Moldovei, preotului Constantin Patrolea.

Cu certitudine, acest titlu nu-i folosește în mod nemijlocit Părintelui Constantin, dar comunitatea este onorată prin cinstirea celui care a fost preot paroh.

Dumnezeu să-l odihnească și să-l aibă în paza SA, iar noi să-l pomenim și să-i păstrăm, vie și neștearsă amintirea.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

A slujit timp de aproape o jumătate de veac

Preotul Constatin Patrolea s-a născut pe 21 mai 1949 în satul Târzia, județul Neamț. Devine absolvent al Seminarului Teologic din Neamț, iar mai târziu va urma și cursurile Facultății de Teologie din Iași.

Se căsătorește în anul 1973 și tot în același an, în luna mai este hirotonit de către Î.P.S. Mitropolit Iustin la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Iași pe seama parohiei din satul Ciumulești.

Aici va păstori ani buni, iar din 1992 începe ctitorirea bisericii din lemn Pogorârea Sfântului Duh din Vadu Moldovei, ce va fi sfințită de Î.P.S. Pimen în anul 2005.

El a deținut funcția de protopop al Protoieriei Fălticeni timp de două decenii, între anii 1995 și 2016.

S-a pensionat după 43 de ani de preoție.

ȘTIRI