Educația și prevenția merg mână în mână. Combaterea violenței este un subiect care în ultimii ani preocupă pe tot mai mult pe părinți, dar și pe cadrele didactice. Astfel de acțiuni tematice se desfășoară și în rândul preșcolarilor.
Pentru a înțelege mai bine ce trebuie făcut pentru a nu se ajunge la episoade de agresiune, de orice fel, la Grădinița cu Program Prelungit „Pinocchio” s-a desfășurat Campania ”19 zile de activism pentru prevenirea violenței împotriva copiilor și tinerilor”.
Scopul acesteia a fost promovarea unei conduite prosociale și anti-violență în rândul copiilor aflați la vârsta educației timpurii.
Prichindeii au luat parte la activități atractive prind diverse mijloace de realizare precum poster, afiș colectiv, joc de rol, puzzle și tot felul de idei practice, care au stimulat dorința de implicare, înțelegerea corectă a mesajului transmis și, deopotrivă, rolul campaniei.
Diversitatea și dinamica acțiunilor au fost cheia succesului.
Temele activităților au reușit să motiveze și să facă mai eficientă învățarea, prin mesaje foarte sugestive: ”Aceste mâini nu vor lovi niciodată!”, ”Palma care iubește, nu lovește!”, „Așa DA! Așa NU!”, ”Când cei mici rezolvă conflicte mari”, ”Cu mâinile iubim, nu lovim!”, ”Un puzzle pentru drepturile copilului”, ”STOP violenței!”.
Profesoara Manuela Mîrzan, coordonatorul campaniei la nivelul GPP „Pinocchio” afirmă că activitățile au urmărit comportamente deviante ale copiilor precum lovirea colegilor, conflicte legate de împărțirea jucăriilor, nerespectarea regulilor, lipsa empatiei, cunoașterea și respectarea drepturilor copilului.
Elementele care au evidențiat aspectele menționate anterior au fost jocurile de rol de imitare a unor conflicte și găsire a metodelor de gestionare și rezolvare a acestora, jocuri de analiză a unor comportamente și apreciere a acestora în raport cu norme prestabilite, realizare de postere și afișe, desene, puzzle despre drepturile copilului.
Prin implicarea anuală în această Campanie și găsirea unor strategii adaptate vârstei fragede s-a urmărit să conștientizarea preșcolarilor și părinților despre importanța responsabilizării copiilor încă de la cele mai mici vârste, despre faptul că împreună, prin fapte mici, poate fi creat un mediu fără violență, fără abuzuri.
Acceptarea, toleranța, compasiunea, empatia, respectul, cooperarea, educația pentru bine și frumos în viața copiilor pot ține departe violența și consecințele actelor de violență.
Coordonatorul campaniei, profesoara Manuela Mîrzan a subliniat faptul că activitățile desfășurate au avut drept scop formarea unor comportamente sociale la copii și au avut drept tematică lupta împotriva violenței, respectarea drepturilor copilului și stoparea comportamentelor violente între copii și asupra copiilor.