10 mai. Ziua Regalității în România. Senatorul Mîndruță celebrează această zi cu un gând despre Regina MariaActualitate

10 mai. Ziua Regalității în România. Senatorul Mîndruță celebrează această zi cu un gând despre Regina Maria

       Accesări: 226

Un moment important pentru istoria românilor s-a petrecut în urmă cu un secol și jumătate. Pe 10 mai 1866 sosea prințul Carol la București, ales domnitor al țării. Aceeași zi are alte două cu semnificații de natură istorică și politică pentru România.

La 10 mai 1877, ambele camere ale Parlamentului înaintează principelui Carol Declarația de Independență, iar patru ani mai târziu, pe 10 mai 1881, Carol I este încoronat Rege al Regatului României.

Senatorul fălticenean George Mîndruță consideră că aceste momente istorice stau la temelia constituirii și afirmării statului român, fiind un model de înalt sacrificiu pentru generațiile următoare.

Demnitarul a subliniat faptul că 10 mai 1881 reprezintă debutul unei perioade de progres pentru țara noastră, pe plan economic, politic și cultural. Începând cu domnia lui Carol I, România a dobândit instituții, modernitate și stabilitate.

Printre cele mai importante proiecte înfăptuite în timpul lui Carol I, sunt inaugurarea liniei de cale ferată București-Giurgiu, și a primei gări din București, respectiv Gara Filaret, a Gării de Nord din București, înființarea școlii Normale „Carol I“, finanțată din caseta personală a Domnitorului, înființarea Societății Filarmonice Române, inaugurarea Uzinei de gaz aerian de la Filaret, amenajarea cursului Dâmboviței, introducerea iluminatului electric în București; înființarea Băncii Naționale a României, introducerea tramvaiul cu cai în București

Senatorul Mîndruță amintește în acest context și rolul jucat de Regina Maria, soția Regelui Ferdinand I care a militat pentru interesele României, în special pentru înfăptuirea unirii principatelor române.

„Monarhia din România a fost marcată de-a lungul anilor de suișuri și coborâșuri și, personal, aleg să celebrez această zi cu un gând despre Regina Maria, Regina care ne-a unit.”, a declarat senatorul George Mîndruță. „Personalitate cheie pentru soarta României moderne, Regina Maria, consoarta regelui Ferdinand, a îndeplinit un rol hotărâtor în evoluția țării, fiindu-i ambasadoare neobosită. În semn de prețuire pentru incontestabila ei contribuție, a rămas în memoria colectivă ca „Regina-soldat”, „Regina-diplomat” și „Regina Inimilor”.

Timp de 50 de ani, ziua de 10 mai a fost sărbătorită de români ca Zi Națională, începând cu domnia lui Carol I și continuând cu domniile lui Ferdinand I, Mihai I, Carol al II-lea, și din nou, Mihai I.

După Revoluție, 10 mai a devenit Ziua Regalității în România.

Ziua de 30 decembrie 1947 va marca sfârșitul monarhiei în România, când Gheorghiu-Dej i-a spus regelui că „Noi și grave evenimente au intervenit și ele fac esențial ca Majestatea Voastră să abdice imediat”. Deși Regele a solicitat un răgaz de 24 de ore pentru a evalua situația”, a primit, în schimb, zece minute.

George Mîndruță afirmă că, deși prin abdicarea forțată a Regelui Mihai s-a încheiat un capitol important din istoria României, „progresul din timpul monarhiei este unul incontestabil, iar responsabilitatea noastră este aceea de a fi demni de sacrificiul și munca predecesorilor noștri”.

ȘTIRI